Σελίδες

Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ;


-Η άποψη, που συχνά προβάλλεται , της πλήρους αυτονόμησης της Δικαιοσύνης από τις δύο άλλες συνταγματικές εξουσίες,την Εκτελεστική,δηλ. την κυβέρνηση και την Νομοθετική,δηλ. το κοινοβούλιο και της μη επιλογής της ηγεσίας της  από αυτές, πάσχει και ίσως στην εφαρμογή της αποδειχθεί επικίνδυνη.

Κατ αρχήν κάθε εξουσία στην Δημοκρατία πηγάζει από τον λαό και η λαϊκή κυριαρχία εκχωρείται κατά τις διατάξεις του συντάγματος στις δύο αυτές εξουσίες με την άμεση εκλογή των φορέων της Νομοθετικής εξουσίας, των βουλευτών, ή και άμεσα του αρχηγού της Εκτελεστικής εξουσίας (στις Προεδρικές Δημοκρατίες), αφού είναι γνωστό και αποδεκτό ότι στις εκλογές καλούμαστε κατ΄εξοχήν να επιλέξουμε κυβέρνηση ,σε μια σχέση αλληλένδετη και αναπόσπαστη των δύο αυτών εξουσιών με σωρεία συνταγματικών διατάξεων,μιλάμε δηλ. για άμεση νομιμοποίηση.

Η εντολή δε αυτή είναι ανακλητή και παρέχεται για περιορισμένο,  χρονικό διάστημα !
Της Δικαστικής εξουσίας η νομιμοποίηση είναι έμμεση,δηλ.θεσμική, οι λειτουργοί της δεν εκλέγονται  από το κυρίαρχο εκλογικό σώμα ούτε λογοδοτούν σ΄αυτό ,είναι δε ισόβιοι.
Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η αυτονόμηση κλάδων της Διοικήσεως,θεσμικών οργάνων (:στρατός,αστυνομία ,δικαστικό σώμα,εκκλησία, ανεξάρτητες αρχές κλπ), μη υποκειμένων σε έλεγχο της εκτελεστικής ή της Νομοθετικής εξουσίας που έχουν  και την απευθείας εξουσιοδότηση από τον λαό με τη άμεση εκλογή τους, είναι και λίαν πιθανή και αποτελεί οιονεί απειλή για την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.
Η δε σύνταξή τους με τις κυρίαρχες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις μιας χώρας δεν οφείλεται τόσον στην οργανική εξάρτησή τους από αυτές λόγω της επιλογής και διορισμού της ηγεσίας των αλλά από την αντίληψη των φορέων τους,στην πλειοψηφία των, ότι ανήκουν σε ένα ιδιαίτερο κοινωνικό στρώμα που είναι κοντά στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας,και για αυτόν τον λόγο υπερασπίζονται ως θεματοφύλακες το STATUS QUO,δηλ. το επικρατούν πολιτικό,οικονομικό και κοινωνικό σύστημα .
Πρώτα αυτονομούνται από την κοινωνία και μετά από τους μηχανισμούς ελέγχου της.
Στις πολιτικές μας επιλογές να δίνουμε λοιπόν μεγαλύτερη βαρύτητα και αυτές να μεμφόμαστε και όχι το αρκούντως ισορροπημένο συνταγματικό πλαίσιο,το οποίο ορθά κατανέμει τις εξουσίες.Το δε όραμά μας,ημών των πολιτών, δεν μπορεί να είναι ούτε στρατοκρατία,ούτε θεοκρατία,ούτε αστυνομικό κράτος,ούτε κράτος δικαστών,αλλά Δημοκρατία με κοινωνικό προσανατολισμό, με Κοινωνική Δικαιοσύνη και όχι απλά με Δικαιακό Σύστημα που το συναντάμε και στα πιο αυταρχικά καθεστώτα!!!Kon Mar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου