Σελίδες

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ή ΣΥΝΕΝΟΧΗ ;

Πολύ το "ανεβάζουν" το θέμα του Κου Ανδρέα Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ οι “Κομισάριοι”,παρεμβαίνοντας με εντελώς άκομψο τρόπο σε μια δικαστική διαδικασία που ευρίσκεται σε εξέλιξη! Σε σημείο να δημιουργούνται ερωτηματικά μήπως πράγματι έχει πολύ βάθος η ιστορία αυτή και θέλει περισσότερο ψάξιμο...
-Δυσκολεύουν με αυτόν τον τρόπο και τον "κατάλληλο" χειρισμό του ζητήματος  από πλευράς Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και τον "ενταφιασμό του χωρίς νεκροψία" !!!
-Δέν το καταλαβαίνουν ή επιζητούν άλλοθι για σύγκρουση;

Ο Κος Ανδρέας Γεωργίου ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποκλειστικός υπεύθυνος της κατάστασης σίγουρα όμως ήταν ένας από τους συν-πρωταγωνιστές της εποχής που με τις ενέργειές τους,συνειδητά κατά την προσωπική μου πάντα άποψη, επεδίωξαν και επέτυχαν τον αποκλεισμό της χώρας μας από τις αγορές του χρήματος και την αναχρηματοδότηση του χρέους της..Καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την προσφυγή της χώρας σε Διεθνείς μηχανισμούς, όπως το ΔΝΤ, μονόδρομο και παρουσιάζοντας την εφαρμογή πολιτικών υφέσεως και αποπληθωρισμού ως μοναδική επιλογή, αποκλειομένων άλλων πολιτικών, ηπιότερης προσαρμογής,κλπ.

Πιθανόν κάποιοι πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών κινήθηκαν από ιδιοτέλεια, προς προσπορισμό προσωπικού οφέλους,κάποιοι από κομματική εμπάθεια,να ανταποδώσουν στά ίσα την "απογραφή Αλογοσκούφη", άλλοι ως υπάλληλοι διεθνών οργανισμών, και κάποιοι ίσως απο ιδεολογικές,Νεοφιλελεύθερες εμμονές-αγκυλώσεις.
Αλλά και αρκετοί συναίνεσαν ως φαίνεται υπό το κράτος πανικού και πιέσεων, ευρισκόμενοι σε σύγχυση από μια τεχνηέντως φιλοτεχνημένη εικόνα,και πιστοποιημένη απο “ειδικούς εμπειρογνώμονες του εξωτερικού” ως δήθεν αυθεντικής, μιας χώρας σε μεγάλο κίνδυνο,στο χείλος του γκρεμού και ότι έπρεπε επειγόντως να ληφθούν μέτρα.Οποιαδήποτε μέτρα,γιατί διαφορετικά θα αποκόπτονταν από τις γραμμές χρηματοδότησης,δηλ. από τις αγορές χρήματος. 

Στίς οποίες αγορές διαμηνύονταν από τα πιο υπεύθυνα κυβερνητικά χείλη της Ελλάδος,του Πρωθυπουργού,του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητού της Τράπεζας Ελλάδος οι διαβεβαιώσεις τους ότι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι φαίνονταν και ότι δεν αντικατροπτίζονταν στους επίσημους Εθνικούς Λογαριασμούς,- οι οποίοι ήσαν άλλωστε σε καθεστώς αναθεώρησης!

Ήταν όμως πράγματι υπαρκτός ο κίνδυνος της απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών και πιθανός ο κίνδυνος αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς αγορές χρήματος αυτήν την εποχή,στις αρχές του 2010;

-Ασφαλή απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε φυσικά, παραμένει όμως το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι τον Φεβρουάριο του 2010 οι αγορές συνέχιζαν να μας εμπιστεύονται, παρ΄όλον ότι οι κυβερνώντες είχαν κάνει ό,τι ήταν δυνατόν να αποκόψουν την οικονομία της χώρας από κάθε δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους-πρόσβασης στις αγορές του χρήματος.
Υπήρχαν όμως δυνατότητες ενός εναλλακτικού χειρισμού με πιθανότητες επιτυχίας του θέματος αυτού;-Ιδού:

"....Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ήλθε σε συμφωνία με πέντε σημαντικές τράπεζες, τις οποίες όρισε (έναντι αδρής προμήθειας) αναδόχους της έκδοσης 5ετών ομολόγων, που προγραμμάτισε για τις 25 Ιανουαρίου, υπό τον όρο να εγγυηθούν την αγορά ενός ελαχίστου ποσού ομολόγων από τη δημοπρασία, ύψους 500 έως 600 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Με δεδομένο ότι το Δημόσιο ζητούσε 3 με 5 δις από τη δημοπρασία, η εγγύηση που έδιναν οι ανάδοχοι εξασφάλιζε ουσιαστικά την επιτυχία της δημοπρασίας, προτού αυτή ξεκινήσει.Η ίδια η παροχή εγγύησης από μεγάλες διεθνείς τράπεζες ήταν μια τέλεια ψήφος εμπιστοσύνης στο ότι δεν θα χρεοκοπούσε η οικονομία μας, που προκάλεσε μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον και σε άλλους. Έτσι, από την αρχή της δημοπρασίας, και μέχρι τη λήξη της, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, τα ελληνικά ομόλογα είχαν γίνει ανάρπαστα. Σύνολο προσφορών: 25 δις! Σε μία ημέρα! Για μία μόνον δημοπρασία ομολόγων!... "(25-01-2010)

Αυτό βέβαια δεν απέκλειε την ανάγκη μιας ήπιας προσαρμογής!

Είναι φανερό από τα ανωτέρω πως οι “γκάου” υπεύθυνοι των Τραπεζών και διαχειριστές των ξένων χαρτοφυλακίων δεν κατανοούσαν το μήνυμα από την Αθήνα και τις αγωνιώδεις προσπάθειές των κυβερνώντων να τους αποτρέψουν από κάθε τοποθέτηση χρημάτων στην χώρα!-Είτε από ανεπάρκεια και έλλειψη εμπειρίας των πάνω σε θέματα αξιολόγησης οικονομικών μεγεθών ή από μανιοκαταθλιπτική αυτοκαταστροφική διάθεση, η απάντησή τους ήταν μη αναμενόμενη: ΚΑΙ υπερκάλυψαν το αιτούμενο ποσό,εις πενταπλούν μάλιστα,  ΚΑΙ το επιτόκιο δανεισμού κρατήθηκε χαμηλό,κάτι που απογοήτευσε ως φαίνεται πολλούς!!!

-¨Ηταν, πια φανερό ότι είχε έρθει η ώρα να επιστρατευθούν άλλα μέσα και οι κατάλληλοι άνθρωποι για αυτήν την “δουλειά”, με κύρος που τους προσέδιδε η σχέση τους με Διεθνείς οργανισμούς,όπως το ΔΝΤ.-Με την αφανή καθοδήγησή τους αρχικά και επειδή περιπλέκονταν η πολιτική κατάσταση στην Αθήνα,μετά την υπογραφή του Α΄μνημονίου, με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους εδώ για άμεση επίβλεψη και για την επικύρωση όλων των γενομένων ως τότε(Αύγουστος 2010) ενεργειών.(:λαθροχειριών).

Όμως παραμένει πεποίθησή μου ότι την μεγαλύτερη ζημιά στην χώρα δεν την προκάλεσαν τόσο με τις ακατανόητες,λανθασμένες πολιτικές που άσκησαν για τις οποίες θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ήταν αναγκασμένοι να εφαρμόσουν επειδή τις αντιλαμβάνονταν ως μονόδρομο, αλλά με την όλη στάση τους,τα λόγια τους(Δεν υπάρχει σάλιο....αισθάνομαι σαν καπετάνιος στον Τιτανικό,κλπ,κλπ), την ακατάπαυστη ηθικολογία τους,την δυσφήμηση της πατρίδας στα πέρατα της γής, πέρα από κάθε αυτο-έλεγχο, που δείχνουν πρόθεση και υλοποίηση προ-αποφασισθέντος σχεδίου. !!!-Εν γνώσει των συνεπειών και των επερχομένων δυσάρεστων αποτελεσμάτων όλων αυτών!  

Αρνούμενοι και σήμερα να προσέλθουν και να λογοδοτήσουν στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας για τις ενέργειές τους, κρυπτόμενοι κάτω απο την ομπρέλα προστασίας ξένων επικυριάρχων, που τόσο στοργικά τους προσφέρεται αλλά και τόσο απαξιωτικά για την πατρίδα τους!--Στην Αυλή του Ξέρξη,λοιπόν...


Ανήκω σ΄αυτούς που πάντα φώναζαν ότι οι  πολιτικές  δεν κρίνονται στα εισαγγελικά γραφεία και στις δικαστικές αίθουσες και ότι δεν πρέπει να ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή του τόπου. 
-Για αυτό και δεν με ικανοποιεί η κρίση τους εκ του αποτελέσματος και ελπίζω,παρά την ασπίδα προστασίας που ανυψώνουν πάνω τους διάφορα κέντρα εγχώρια και από το εξωτερικό, να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η ιστορία,για την τεκμηρίωση κατηγορίας για την από πρόθεση,ή ενδεχόμενο δόλο   πρόκλησης μεγάλης βλάβης στην χώρα!!!
KON MAR
k-magazino

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου